Skip to main content

eCodicesNL gaat door!

eCodicesNL gaat door!

Met de lancering van de website in mei 2023 is het in 2020 gestarte pilotproject van het Huygens Instituut officieel afgesloten. We zijn als team blij met het resultaat en kunnen met trots zeggen dat ons doel om een portaal te bouwen waar bijna 200 middeleeuwse handschriften bekeken en bestudeerd kunnen worden gehaald is.

Het Huygens Instituut en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag slaan nu de handen ineen om samen de digitalisering van meer middeleeuwse handschriften te realiseren. eCodicesNL heeft aangetoond dat haar werkwijze uitermate geschikt is voor kleine instellingen die zelf niet de middelen, kennis of technische faciliteiten hebben om hun collectie te digitaliseren en presenteren. De KB, als eigenaar van één van de grootste collecties middeleeuwse handschriften in Nederland, heeft er juist voor gekozen om de digitalisering van haar collectie uit te besteden. Om de digitalisering van alle middeleeuwse handschriften zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, willen we voortbouwen op deze twee werkwijzen. In 2023 starten we met een eerste traject: het digitaliseren van de kleine collecties op basis van de werkwijze van eCodicesNL.

In de komende maanden zullen de eerste resultaten van dit samenwerkingsverband gepubliceerd worden. Houd onze website dus goed in de gaten!

Ga op onderzoek uit in de eCodicesNL leeszaal

Hoe werkt het portaalNaar de manuscripten