Inhoud

Inhoud

Foto’s van 69 manuscripten uit de collectie van Museum Huis van het boek in Den Haag, 52 manuscripten uit Tresoar (de schatkamer voor de geschiedenis van Fryslân) in Leeuwarden en 59 manuscripten uit de Athenaeumbibliotheek in Deventer zijn gepubliceerd in onze eCodicesNL Database. Ze worden gepresenteerd in een zoek- en browse interface, waarin kan worden gefilterd op bepaalde aspecten: bijvoorbeeld auteurs, titels, plaats van herkomst of datering van het object. Voor de door ons geselecteerde manuscripten hebben we de volgende criteria gehanteerd:

  • ca 70 manuscripten (meestal volledige manuscripten, maar ook enkele fragmenten) uit elk van de drie collecties;
  • we kozen manuscripten die een goede indruk gaven van de aard en verscheidenheid van de collectie, qua leeftijd, inhoud en karakter;
  • we kozen manuscripten die geschikt waren om op de Traveller’s Conservation Copy Stand gefotografeerd te worden, dat wil zeggen dat ze niet te groot, te breekbaar of te strak gebonden waren.

Voor de manuscriptbeschrijvingen gebruikten we in de eerste plaats de gegevens die al waren gecureerd in de Databank Medieval Manuscripts in Dutch Collections. Deze gegevens werden verwerkt tot TEI-XML P5-bestanden die voldoen aan de internationale standaard voor manuscriptbeschrijvingen.