Snel van start

Zoek, vind en verbind

Het zoeken en onderzoeken van handschriften in het eCodicesNL portaal gaat snel en gemakkelijk. Beweeg je muis over de onderstaande afbeeldingen en zie wat elke knop doet. Kom je er niet helemaal uit of wil je meer weten hoe een specifiek onderdeel van het portaal werkt, scroll dan verder naar de complete handleiding.

Gebruik de zoekbalk voor het zoeken naar een specifieke term
Filter de zoekresultaten aan de hand van de facetten
Hier zie je hoeveel zoekresultaten je huidige zoekopdracht heeft
Niet gevonden wat je zocht? Reset je gekozen facetten en begin opnieuw
Lees hier een korte beschrijving van het handschrift
Klik op Overview voor een beknopt overzicht van de gegevens over het handschrift
Klik op Full description voor de volledige beschrijving van het handschrift
Klik op Viewer als je het volledig gedigitaliseerde handschrift wil bekijken

Zoeken en vinden via Text Search

Er zijn twee manieren waarop je een handschrift kan vinden in het eCodicesNL portaal. Weet je precies waar je naar opzoek bent, gebruik dan de zoekbalk. Hier kan je een of meerdere termen invullen waar de zoekmachine naar opzoek gaat in de beschrijvingen van de handschriften.

Houd er rekening mee dat alleen de zoekresultaten verschijnen die de exacte spelling van de zoekterm bevatten en dat de beschrijvingen in het Engels zijn. Nederlandse plaatsnamen zijn wel in het Nederlands geschreven. Zoektermen die goed werken zijn bv. een auteursnaam of een plaatsnaam. Het is ook mogelijk om een handschrift via het facetten menu te vinden. Daarover lees je meer in het volgende onderdeel.

Typ hier je zoekterm en klik op Search om de resultaten te zien
Zie hier hoeveel resultaten je zoekterm oplevert
Lees hier een korte beschrijving van het handschrift

Zoeken en vinden via de Facetten

Het facettenmenu geeft je de mogelijkheid om de handschriften te filteren op bepaalde kenmerken. Je vindt de facetten onder de zoekbalk. Wanneer je klikt op het plusje naast het facet zie je meerdere opties waarop je kan filteren. Bij sommige facetten, zoals decoration, krijg je eerst de algemene optie “yes or no” en kan je later nog specificeren op type decoratie.

Klik op het plusje om de verschillende categorieën onder elk facet te zien en aan of uit te zetten
Verfijn je zoekopdracht door op een van de opties te klikken
Na het klikken op yes onder decoration verschijnen er nieuwe categorieën

Je kan zoveel facetten met elkaar combineren als je wil. Houd er wel rekening mee dat je bij de zoekresultaten alleen de handschriften te zien krijgt met overeenkomstige informatie van al je geselecteerde facetten. Je kan een facet ook weer verwijderen door te klikken op het kruisje naast het specifieke facet onder selected facets. Wil je alle facetten verwijderen, klik dan op Reset facets.

Hier staan de geselecteerde facetten. Je kunt een facet weer verwijderen door op het kruisje te klikken
Verwijder alle geselecteerde facetten door op Reset facets te klikken

Handschriften bekijken

Via de Viewer knop

Wil je de afbeeldingen van een handschrift bekijken? Dat kan op verschillende manieren. Klik op de knop Viewer om direct vanuit de lijst met zoekresultaten naar de afbeeldingen van het handschrift te gaan.

Klik hier als je het volledig gedigitaliseerde handschrift wil bekijken

Via de Overview of Full Description pagina

Aan de linkerkant van de Overview of Full Description pagina zie je een afbeelding van een van de bladen uit het handschrift. Wanneer je hierop klikt wordt je naar de viewer geleid. Een andere mogelijkheid om naar de viewer te gaan is door de klikken op Viewer boven de afbeelding.

Klik op Viewer om naar de viewer te gaan
Klik op de afbeelding om naar de viewer te gaan

Universal Viewer

De foto’s van het handschrift worden getoond in de Universal Viewer. Klik op de pijltjes naast of boven de foto om te navigeren. Je kan hiervoor ook de pijltjes toetsen van je toetsenbord gebruiken. Het is mogelijk om in te zoomen door te klikken op de foto, te scrollen met je muis of je vingers te spreiden wanneer je een touchpad gebruikt. Je kunt ook de plus en min gebruiken om in te zoomen die verschijnen als je met je muis onder te titel van het handschrift gaat staan. De Universal Viewer bevat twee menu’s met extra informatie. Deze worden hieronder toegelicht.

Zoom in of uit of roteer het handschrift met deze knoppen
Navigeer door het handschrift door op de pijltjes te klikken of vul een specifiek nummer in en klik op Go om naar de foto te gaan
Het is ook mogelijk om door de afbeeldingen te navigeren met deze pijltjes
Met deze knop kan je de viewer beeldvullend maken
Via deze knop kan je een of meerdere foto’s downloaden
Deze knop bevat een deelbare link naar de afbeelding
Deze knop opent de instellingen van de viewer

Contents menu – index

Wanneer je op het Contents menu in de viewer klikt krijg je de opbouw van het handschrift onder het tabblad Index te zien. Hier staan de onderdelen van het handschrift zoals de band, de schutbladen, en de snedes. Onder het tabje Contents staat gespecificeerd welke teksten het handschrift bevat. Wanneer je op een van de onderdelen klikt wordt je direct naar de bijbehorende foto’s geleid.

Open en sluit het Contents menu
Klik op een van de onderdelen uit het menu om direct naar de afbeelding te gaan

Contents menu – thumbnails

Onder het tabblad Thumbnails in het Contents menu kan je een kleine versie van elke afbeelding van het handschrift bekijken. Wanneer je op een van deze afbeeldingen klikt wordt je automatisch naar die foto geleid.

Klik hier om naar de thumbnails te gaan
Klik op een van de thumbnails uit de lijst om direct naar de afbeelding te gaan

More information

Wanneer je op de knop More information klikt krijg je een beknopte beschrijving van het handschrift te zien. Deze informatie komt overeen met de Overview pagina van het handschrift. Lees hieronder meer over het raadplegen van de beschrijvingen van de handschriften.

Klik hier om het menu te openen of te sluiten
Lees hier de beknopte beschrijving van het handschrift

Handschriftbeschrijvingen

Overview en Full description

Het eCodicesNL portaal bevat niet alleen de afbeeldingen van de handschriften maar ook beschrijvingen. Een gedeelte van die informatie is direct zichtbaar in de lijst met zoekresultaten. Wil je meer weten over het handschrift? Klik op de knop Overview voor een beknopte samenvatting van de handschriftbeschrijving. Wil je nog meer informatie? Klik dan op het tabblad Full Description.

Klik hier voor een beknopte handschriftbeschrijving
Klik hier voor alle beschikbare informatie over het handschrift

IIIF

IIIF (the International Image Interoperability Framework) is een open standaard die het mogelijk maakt om afbeeldingen van handschriften virtueel bijeen te brengen. Dit betekent niet alleen dat handschriften die in verschillende instellingen bewaard worden in dezelfde database doorzoekbaar zijn maar ook dat je deze handschriften naast elkaar op je scherm kan bekijken. Dit onderdeel van de handleiding laat zien hoe je het IIIF manifest van de handschriften in het eCodicesNL portaal kan vinden en hoe je meerdere handschriften naast elkaar kan raadplegen. Wil je meer weten over de mogelijkheden van IIIF, neem dan vooral een kijkje op de Mmmonk website.

Het IIIF-manifest vinden

Ga naar de overview pagina van een handschrift. Als je naar beneden scrollt zie je onder de horizontale streep het veld IIIF manifest URL. Kopieer deze URL door op de link te klikken en daarna de URL te kopiëren uit de adresbalk. Laat je niet afschrikken door de pagina vol codes, deze heb je niet nodig.

Klik op deze URL voor het IIIF manifest

Handschriften naast elkaar bekijken

Het eCodicesNL portaal toont de afbeeldingen van de handschriften in de Universal Viewer. Dit vinden wij als makers namelijk de meest gebruiksvriendelijke én mooie viewer voor het bekijken van middeleeuwse handschriften. Wil je echter twee handschriften naast elkaar in één viewer bekijken, dan moet je gebruik maken van de Mirador viewer.

Open een handschrift uit het eCodicesNL portaal in de Universal Viewer. Aan de rechterkant zie je de knop More Information. Open deze tab wanneer deze nog gesloten is. Scroll naar beneden totdat je het kopje Open in Mirador ziet. Wanneer je op deze link klikt wordt het handschrift direct in de Mirador viewer getoond.

Klik op deze link om het handschrift te openen in de Mirador viewer

Om een ander handschrift naast je geopende handschrift te tonen klik je op het blauwe plusje in de linkerbovenhoek. Klik vervolgens op de knop +Add Resource en vul hier de URL van een ander IIIF manifest in en klik op Add. Beide handschriften staan nu in een lijst op je scherm. Je kan zoveel URLs toevoegen als je wil. Klik op alle objecten uit de lijst die je naast elkaar wilt tonen.

Klik hier om een extra handschrift toe te voegen aan de viewer
De handschriften die je toevoegt verschijnen bovenaan deze lijst
Onderaan de lijst staat het handschrift waarmee je begon
Vul hier een IIIF manifest in en klik op Add
Klik op +Add resource om een nieuwe handschrift toe te voegen